Scam of Scientology forum index Scam of Scientology
Kritisch forum over een gevaarlijke en kwaadaardige sekte
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

De Stentor.

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> In de media.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: do mrt 20, 2008 1:14 pm    Onderwerp: De Stentor. Reageer met quote

Op 27 februari:

Quote:
Sekte of gekte?

woensdag 27 februari 2008 | 03:22


Of ik gelukkig wil worden? Een jonge man spreekt op straat passanten aan.
Hij zegt 'hulpmiddelen' te hebben voor vrede en geluk, niet alleen voor mij maar voor de hele wereld. Geen slecht vooruitzicht. Binnen in een zaaltje liggen vragenlijsten klaar. De vragen variŽren van 'Komt het leven u vaag en onwerkelijk voor?' tot 'Bent u een potloodbijter?' De antwoorden leveren een 'testprofiel' op, in de vorm van een grafiek.

Het ziet er niet goed uit. Ik ben niet in balans. Ik zit vast in trauma's van dit of een vorig leven. Maar er zijn cursussen. Voor iets meer dan tweehonderd gulden is er een uitweg. Gulden ja, want dit (afgeslagen) voorstel voor persoonstraining - dat anno 2008 nog steeds op deze manier verloopt - is van zo'n vijftien jaar geleden, toen er nog niet zoveel bekend was over Scientology.

Dat is nu wel anders. De leer is vooral populair in de VS waar het beroemde volgelingen heeft zoals Tom Cruise en John Travolta. In Nederland bestaat de kerk naar eigen zeggen uit 'een harde kern van een paar honderd mensen'. In Duitsland ligt Scientology zwaar onder vuur en wordt ze in de gaten gehouden door de Duitse veiligheidsdienst. De Belgische justitie bereidt een aanklacht voor waarin de kerk wordt gezien als een 'criminele organisatie die zich bezighoudt met afpersing en oplichting'.

De groep Anonymous opende wereldwijd de aanval op Scientology vanwege censuur en oplichting. Anonymous zegt te strijden voor totale vrijheid van informatie op internet.

Het is een gestreden strijd, zegt Scientology-woordvoerster Julia Rijnvis. "Totale vrijheid van internet bestaat niet. Wij beschermen ons auteursrecht. We worden ervan beschuldigd documenten achter te houden, maar dat is niet zo. De 'hogere materialen' zijn alleen toegankelijk voor ingewijden. Je geeft iemand die scheikunde wil gaan studeren toch ook in het eerste jaar niet meteen toegang tot chemische stoffen en proefjes?"

Schrijvers Karin Spaink en Marcel MŲring en de Belgische politicus Luc Willems plaatsen vraagtekens bij deze afscherming van de geloofsartikelen. Immers, religieuze instellingen zijn doorgaans blij met een zo groot mogelijke verspreiding van hun gedachtengoed.

Critici zeggen dat Scientology niet meer is dan een geldfabriek. Cursussen kosten immers al snel duizenden euro's. "Wie rijk wil worden, moet een religie beginnen", zou oprichter L. Ron Hubbard ooit hebben gezegd. Scientologen ontkennen dit.

"Het is gewoon een religie", zegt woordvoerster Julia Rijnvis. "Niet op christelijke leest, maar we hebben wel een godsbesef. Cursussen zijn onze erediensten. Duizend euro is niet veel geld als je bekijkt wat je ervoor terugkrijgt. En als je weet hoeveel goeds we ermee doen om de samenleving te verbeteren. En bovendien, waar bemoeien ze zich mee? Ik heb nog nooit een Scientoloog horen klagen over te hoge prijzen."

Leden klagen er dan misschien niet over, ex-leden doen dat des te meer. Zoals enkele tientallen oud-Scientologen die aanklopten bij de praktijk van Sjoukje Drenth-Bruintjes. Zij is als zogeheten exit-counselor gespecialiseerd in hulpverlening aan slachtoffers van dwingende beÔnvloedingstechnieken. "Sommigen van hen zeggen schulden te hebben, soms tienduizenden euro's. De kosten voor de cursussen zijn hoog en mijn cliŽnten melden last te hebben van sociale druk om eraan mee te doen. Sommigen zitten financieel aan de grond, zo vertellen ze."

Vertrekken is vaak een moeilijke stap. "Sommigen voelden zich bedreigd. De een kreeg anonieme telefoontjes, de ander voelde zich opgejaagd op de snelweg. Heel eng allemaal."

In het begin voelt de beweging als een warm bad, zegt de exit-counselor. "Leden krijgen liefde en erkenning binnen de groep. Vervolgens worden de leden geÔsoleerd van hun sociale omgeving. Ze komen alleen nog in aanraking met mensen die hun opvatting delen. Kritiek durven ze niet te uiten omdat ze bang zijn dat warme bad te verliezen."

Kritische geluiden worden hard aangepakt, zo heeft de exit-counseler aan den lijve ondervonden. "Twee mensen van Scientology kwamen naar mijn praktijk. Vier uur lang zijn ze gebleven. Met name de vraag naar de namen van mijn cliŽnten heb ik als bizar en intimiderend ervaren. Critici van Scientology ondervinden volgens mij allemaal op een dag iets van de methodes van Scientology waarmee getracht wordt de kritische buitenstaander de mond te snoeren."

Scientology weet wel waar alle kritiek vandaan komt. "Alle aanvallen zijn terug te voeren tot de psychiatrie, die wij sterk bekritiseren. Wij vechten tegen een biljardenindustrie die ons dat niet in dank afneemt. In Duitsland en BelgiŽ is de weerstand zo groot omdat daar sterke psychiatrische lobby's zitten", zegt Willem Teunisse van het Nederlands Comitť voor de Rechten van de Mens (NCRM) dat is opgericht door Scientology. Het NRCM organiseert op dit moment in Amsterdam een expositie onder de titel 'Psychiatrie, een industrie des doods'. Het comitť stelt dat de holocaust en de Ku Klux Klan uit de koker van de psychiatrie komen. Ook de dood van beroemdheden als zangeres Billie Holliday, schrijver Hemingway en zanger Kurt Cobain zou het gevolg zijn van geldbeluste psychiaters.

"Dat is grappig. De kerk verwijt de psychiatrie precies wat critici de kerk verwijten. Namelijk dat alles om geld draait", zegt hoofdredacteur Rob Nanninga van Skepsis dat een kritische blik werpt op pseudo-wetenschap. "Het lijkt op broodnijd: psychiatrie en Scientology vissen in dezelfde vijver." Zo heeft Scientology speciale afkick-klinieken voor verslaafden (Narconon) en rehabilitatiecentra voor gedetineerden (Criminon).

Scientology heeft volgens Nanninga kenmerken van een sekte, zoals het vijandsbeeld tegen mensen met andere denkbeelden. Hij noemt Scientology een goed voorbeeld van pseudo-wetenschap. "Ik heb op een van hun testen ooit alle sociaal wenselijke antwoorden gegeven. Ik was echt een fantastisch mens, volledig in balans, heel assertief. Maar wat bleek? Zelfs die briljante versie van mij moest een communicatie-training gaan volgen. Dat stond kennelijk van tevoren al vast."

© De Stentor

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: do mrt 20, 2008 1:15 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Mijn reactie:
Quote:
Waarom vergelijkt Rijnvis haar "religie" met een wetenschappelijke studie? Omdat de sekte, want dat is het, claimt dat het op wetenschap is gebaseerd? Welke ander, echte, religie houdt dingen voor haar volgelingen geheim? Niet ťťn! De sekte is ook een geldfabriek. Zonder geld bereik je niets. En ja hoor, alle kritiek komt van de psychiatrie! Dat is wat leden wordt ingeprent, erin wordt gestampt. Maar de sekte heeft daar nog nooit enig bewijs voor gegeven: omdat dat er niet is. Critici zouden zelfs worden betaald! Nou, ik heb nog nooit een cent gezien en mijn website kost alleen maar geld. Maar dat heb ik er graag voor over. Want hier is sprake van een sekte die gebruik maakt van mind control technieken, van totale controle over haar leden, van zogeheten "policies" die toestaan dat tgenstanders mogen worden lastiggevallen, bedrogen en vernietigd. Die families uit elkaar drijft door Disconnection. Vraag Jenna Miscavige, nichtje van de dictatoriale leider David Miscavige er maar eens naar. Of woordvoerster Karin Pouw.
Bovendien is het een gekoesterd geheim dat de sekte wereldheerschappij nastreeft. Stel je je een wereld voor waarbij de sekte het voor het zeggen heeft en je krijgt een kopie van het regime in Noord Korea: dictatortiaal, totalitair en geen ruimte voor afwijkende meningen. Scientology, een hele enge en gevaarlijke sekte.
Meer informatie:
http://www.xenu.net
http://www.lermanet.com
http://www.scamofscientology.nl

_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> In de media. Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group