Scam of Scientology forum index Scam of Scientology
Kritisch forum over een gevaarlijke en kwaadaardige sekte
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Morton waarschuwt voor Tom Cruise

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> In de media.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: di mei 27, 2008 8:02 am    Onderwerp: Morton waarschuwt voor Tom Cruise Reageer met quoteMorton waarschuwt voor Tom Cruise

Media en journalisten moeten Hollywood-ster Tom Cruise veel kritischer volgen. Althans, dat bepleit de Britse schrijver Andrew Morton, die onlangs zijn 'ongeautoriseerde' biografie over de acteur voltooide. Het boek, dat deze week in Nederland verschijnt, gaat vooral in op de rol die Cruise speelt in de spraakmakende Scientology Kerk.

"Hij vertegenwoordigt een zeer controversiële religie'', aldus Morton, die vandaag op bezoek was in Amsterdam. "Maar in tegenstelling tot bij die van politici, worden er niet genoeg vraagtekens bij zijn opstelling gezet. Omdat hij een succesvolle filmster is.''

Succesvol

In zijn boek beschrijft Morton de glansrijke carrière van Tom Cruise, die met zijn rollen in films als Top Gun, Rain Man en Jerry Maguire een grenzeloze sterrenstatus verwierf. Maar ook gaat de schrijver kritisch in op de groeiende toewijding aan de Scientology Kerk en hoe Cruise daarom in opspraak raakte. Hoe de actieheld de moderne psychiatrie veroordeelde als een nazimethode, hoe hij actrice Brooke Shields aanviel over het gebruik van antidepressiva tijdens haar postnatale depressie en hoe hij springend op de bank bij Oprah Winfrey zijn liefde aan Katie Holmes verklaarde.

Geen ruimte voor twijfel

De leer van Scientology heeft de acteur volgens Morton gevormd tot "een welkome, maar gevaarlijke gast, omdat hij de normen en waarden van een geloof uitdraagt dat zowel bespot als gevreesd wordt''. Cruise is een complex persoon, zegt de schrijver. "Hij ziet alles alleen zwart of wit. Er is geen ruimte voor twijfel.'' Morton waarschuwt dat Cruise met zijn sterrenstatus zelfs presidenten en politieke leiders, zoals de Franse leider Nicolas Sarkozy, beïnvloedt om de leer van Scientology te verspreiden.

Faam

Andrew Morton kreeg in de jaren negentig wereldwijde faam met zijn biografieën over prinses Diana en Monica Lewinksy. Een paar jaar geleden besloot hij filmster Tom Cruise onder de loep te nemen, vooral omdat die een fanatieke aanhanger is van de Scientology Kerk. Hoe kon een geslaagde man als Cruise veranderen in een fanatiek sektelid, vroeg Morton zich af.

Geloofwaardig

Het moest een 'ongeautoriseerde' biografie worden. "Elk boek over Tom Cruise of Scientology dat wel geautoriseerd is, ontbeert alle geloofwaardigheid.'' Direct vanaf dag één stuurden advocaten van Cruise dreigbrieven naar Morton over gerechtelijke stappen, maar de schrijver kreeg evengoed vele oud-vrienden, collega's, bekende sterren en Scientology-leden te spreken over de acteur.

Dreigbrieven

"Het was verfrissend om te zien hoeveel mensen me wilden spreken'', zegt Morton. "Sterker nog, veel mensen uit Hollywood en van Scientology vertelden me dat het een zeer accurate biografie is geworden. Ze kwamen zelfs met nieuwe verhalen over Cruise op de proppen nadat ze het boek hadden gelezen.'' Ondanks de dreigbrieven is een rechtszaak tegen Morton zelf achterwege gebleven, maar de angst voor schadeclaims is wel zo groot dat de biografie niet in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika is verschenen.

Klachten

De uitgevers in deze landen vrezen dat ze worden aangeklaagd voor laster als ze het boek toch uitgeven. "Ik heb verhalen gehoord dat Tom Cruise en Scientology ze willen aanklagen voor 100 miljoen dollar als het toch gebeurt'', zegt Morton. Van vrijheid van meningsuiting, zelfs in zijn thuisland, is volgens hem dan ook geen sprake. "Terwijl mijn biografie wel in landen als China en Vietnam wordt uitgegeven.'' Scientology stuurt volgens de schrijver wel "agressieve en vijandige'' brieven naar uitgevers in landen waar zijn boek wel verschijnt.

Intellectuele arrogantie

Het zal Mortons mening over Cruise niet veranderen. Zijn invloed zal alleen maar groter worden in de toekomst, waarschuwt de Brit. "Als baas van een filmstudio zal hij het populaire entertainment mede vormgeven.'' De boodschap van Scientology zal daarin doorklinken, zegt Morton, die het geloof verafschuwt. "Ze denken de oplossing te hebben voor elk probleem in de wereld. Het is een vorm van intellectuele arrogantie.''

© spitsnieuws.nl
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: ma jun 09, 2008 6:40 pm    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.ad.nl/filmwereld/2351790/Tom_Cruise_op_snijtafel.html


Tom Cruise op snijtafel zondag 08 juni 2008
Door AB ZAGT
Biograaf Andrew Morton fileert in zijn nieuwste boek het leven van filmster Tom Cruise. Vooral diens passie voor de Scientology-beweging krijgt ervan langs.


Tom Cruise opent het Spaanse hoofdkwartier van Scientology in Madrid in september 2004.

Prangende vraag die na lezing van de ongeautoriseerde biografie over Tom Cruise blijft hangen: waarom verkocht de Amerikaanse steracteur zijn ziel en zaligheid aan de Scientology-beweging? Als hij door zijn eerste vrouw, actrice Mimi Rogers, in contact wordt gebracht met deze sekte, staat Cruise aan de vooravond van zijn grote doorbraak.


Belangrijke regisseurs staan in de rij om met hem te werken. Het geld stroomt binnen en ook over zijn seksuele aantrekkingskracht – bij vrouwen en bij mannen - hoeft hij zich geen zorgen te maken.

Zelfs als in aanmerking wordt genomen dat de jeugd van Cruise niet bepaald harmonieus verliep –met een drankzuchtige vader die het gezin van de ene dag op de andere in de steek liet– was de zelfbewuste filmster niet een voor de hand liggend doelwit voor de zieltjeswinners van de pseudoreligieuze beweging.

In zijn boek over Cruise zoekt Andrew Morton, die ook een geruchtmakende biografie over prinses Diana schreef, naar verklaringen. Hij meent die gevonden te hebben in David Miscavige, de huidige leider van Scientology na de dood van oprichter L. Ron Hubbard. Net als Cruise is hij niet zo lang: 1 meter 68, twee centimeter kleiner dan Cruise. Ook hij heeft een enorme geldingsdrang, die zich uit in hysterisch gedrag, waarbij hij soms een semiautomatische uzi leegschiet om zijn frustratie te botvieren.

Voor Miscavige, die net als Cruise een verstoorde verhouding had met zijn vader, was de Amerikaanse filmheld een geschenk uit de hemel. Met deze charismatische figuur aan boord zou het ledenaantal, zeker in de machtige en welvarende Hollywood-kringen, tot onvoorstelbare hoogten stijgen. Morton omschrijft de verhouding van Miscavige en Cruise als volgt: ‘Ze waren vanaf het begin als broers en probeerden elkaar voortdurend de loef af te steken. De bazige, competitieve en macho Cruise had in de Scientology-leider zijn gelijke, en meer, gevonden.’

Als de acteur het toelatingsexamen heeft doorstaan, inclusief persoonlijke vragen over zijn seksuele identiteit (later altijd goed als chantagemiddel), mag hij voor Scientology aan de slag als ronselaar. Spijtig voor de beweging is dat deze rol voor Cruise verreweg de slechtste uit zijn carrière is. De twee bekendste vrouwen uit zijn leven, zijn ex Nicole Kidman en zijn voormalige vriendin Penélope Cruz, lieten zich niet inpalmen door de verleidingen van deze sekte die de leden vooral een superioriteitsgevoel probeert aan te praten. De actrices, van huis uit katholiek, verkochten hun ziel niet en leiden onafhankelijke levens, ver weg van de invloedssfeer van Cruise.

Zijn huidige vrouw Katie Holmes, die minder sterk in haar schoenen staat, is wel in de mazen van dit net verstrikt geraakt. Zij is degene die Cruise zijn eerste biologische kind schonk, dochter Suri. Over dit meisje doen de gekste geruchten de ronde. Het zou met een afwijking geboren zijn, vandaar dat de eerste foto’s pas na vijf maanden werden vrijgegeven. Dat zij de incarnatie zou zijn van Scientology-oprichter Hubbard, wordt in het boek afgedaan als een belachelijke veronderstelling.

Ruim driehonderd pagina’s lang laveert Morton tussen bewondering voor en verbazing over Tom Cruise. Hij spaart hem geen moment, toont aan dat Cruise ter meerdere eer en glorie soms in interviews glashard zit te liegen. Alles staat in het teken van zijn loopbaan.

Niet alles in de carrière van Cruise verloopt crescendo. Ook hij maakt gevoelige flops (Legend) of levert te weinig geld op, waardoor zijn jarenlange contract met filmmaatschappij Paramount werd verbroken. Zijn populariteit zit ook in het slop. Sinds zijn uithaal naar Brooke Shields over haar gebruik van kalmerende middelen, is Cruise niet meer de lieveling van het vrouwelijke bevolkingsdeel, blijkt uit diverse Amerikaanse enquêtes.

Zijn hysterische optreden bij Oprah Winfrey en de uitgelekte Scientology-filmpjes, waarin hij zijn geloof pathetisch propageert, hebben zijn geloofwaardigheid verder aangetast.

De ambitieuze Cruise met zijn onweerstaanbare glimlach zal deze neergang moeilijk kunnen verkroppen. Gezien zijn karakter zal hij zeker zinnen op een nieuwe machtsgreep in Hollywood en de rest van de wereld.

Tom Cruise, een ongeautoriseerde biografie, Andrew Morton. Uitg.
Trademark, €16,95.


© www.ad.nl
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: ma jun 16, 2008 3:24 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Een vertegenwoordiger, een overigens bij nader inzien zeer beleefd
heerschap, heeft er een kleine week over gedaan om mij aan de telefoon
te krijgen.

http://www.ad.nl/filmwereld/closeup/2370018/De_bokkensprongen_van_Tom_Cruise.html
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
flimbosGeregistreerd op: 25-2-2008
Berichten: 17

BerichtGeplaatst: do jun 26, 2008 9:13 pm    Onderwerp: Nog meer bladen Reageer met quote

Weekend
Weekend pagina 1
Weekend pagina 2
En Prive
Privé pagina 1
Privé pagina 2
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> In de media. Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group