Scam of Scientology forum index Scam of Scientology
Kritisch forum over een gevaarlijke en kwaadaardige sekte
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Scientology misbruikt belastingvrijstelling

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> Algemene dicussies
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Peter SchilteGeregistreerd op: 8-1-2008
Berichten: 301
Woonplaats: Vierlingsbeek

BerichtGeplaatst: za mrt 17, 2012 8:25 am    Onderwerp: Scientology misbruikt belastingvrijstelling Reageer met quote

Quote:
Behalve de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad blijken ook drie andere dekmantelorganisaties van de omstreden Scientology Kerk Amsterdam door de belastingdienst te worden aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (anbi).

Het gaat om de stichting De Weg naar Het Geluk in Haarlem, de stichting Narconon in Zutphen en de stichting Nederlands Comitť voor de Rechten van de Mens in de Van Ostadestraat in Amsterdam.

De fiscale anbi-status voor al die zusterorganisaties is voor Scientology Amsterdam van levensbelang. Financieel is de sekte geheel afhankelijk van donaties van de eigen volgelingen. Rechtstreekse donaties aan Scientology kunnen echter niet van de inkomstenbelasting worden afgetrokken, omdat de organisatie zelf geen anbi-status heeft. Ddat maakt het niet aantrekkelijk grote donaties te doen.

Om die reden heeft Scientology een aantal fiscale sluiproutes gecreŽerd: de gelovigen worden opgeroepen hun geld te doneren aan evidente dekmantels, die van de fiscus wel de felbegeerde anbi-status hebben gekregen.

Inmiddels hebben de fracties van D66 en de SP in de Tweede Kamer aan staatssecretaris van FinanciŽn Frans Weekers vragen gesteld over de aftrekbaarheid van donaties die via via aan Scientology worden gedaan, dit naar aanleiding van de berichtgeving vorige week in Het Parool over de stichting Nabesa.


Copyright Het Parool/Bart Middelburg.

Quote:
Kamerlid Magda Berndsen (D66) wil van de staatssecretaris weten hoe het kan dat Scientology zelf fiscaal niet wordt aangemerkt als instelling tot algemeen nut, 'maar nu via een sluiproute alsnog profiteert van de belastingvoordelen die de anbi-status met zich meebrengt'. "Wat gaat u hieraan doen?" Ook wil Berndsen van de staatssecretaris weten of het vaker voorkomt dat met een anbi wordt gefraudeerd, 'bijvoorbeeld voor het witwassen van geld'.
Ronald van Raak van de SP wil eveneens opheldering. "Het lijkt me goed dat er eens nader wordt gekeken naar die neveninstellingen. Als die verbonden zijn of dienst doen voor een organisatie die geen goed doel is, kunnen die nevenorganisaties ook geen goed doel zijn."
De Scientology Kerk Amsterdam (SKA) huurt al jaren twee kolossale panden op de Nieuwezijds Voorburgwal, maar die kosten de sekte handenvol geld; de eigenaar van het vastgoed moest de afgelopen jaren meerdere keren dreigen met juridische stappen vanwege een huurachterstand van bijna een ton.
Om die reden heeft Scientology het plan opgevat een eigen hoofdkantoor te kopen, waarbij de 'kerk' het oog heeft laten vallen op het megacomplex Overschiestraat 176 in West. Met de huidige eigenaar is al een principeakkoord gesloten. Een probleem met de financiering van het project is echter dat het gerechtshof Den Haag in 2004 heeft bepaald dat Scientology niet zozeer een algemeen belang, maar vooral particuliere belangen dient, en dan met name die van de sekte zelf.
Bij de invoering van de anbi-regeling in 2008 kreeg Scientology van de belastingdienst dan ook niet de anbi-status, met als gevolg dat donaties voor het nieuwe hoofdkantoor niet van de belasting kunnen worden afgetrokken. Dat drukt het aantal giften, en derhalve roept Scientology de achterban al jaren op donaties niet aan Scientology zelf, maar aan de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad over te maken. Nabesa heeft van de fiscus wel de anbi-status gekregen, en met succes: driekwart van de aankoopsom van het complex Overschiestraat, dat de 'Ideale Org' moet worden, zou inmiddels binnen zijn.
De stichting Nabesa (met als statutair doel de verspreiding van het 'gedachtegoed' van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard) wordt 'bestuurd' door bekende scientologen als Karel Jeelof, Herman Rijnvis en Paulus Zwaan.
Ook anderszins is de connectie tussen Scientology en Nabesa evident. Zo roept een soort comitť van aanbeveling gelovigen op gul te geven voor het nieuwe gebouw: "Maak maandelijks een vast bedrag over naar stichting Nabesa." Ook in dat comitť zitten prominente scientologen, onder wie Hans Beekmans, tandarts van leden van het koninklijk huis, getrouwd met Maria Koster, voormalig zakelijk directeur van Scientology in Nederland.
Scientology is uiteraard enthousiast dat de belastingdienst Nabesa wťl als anbi accepteert en zo in feite een fiscale sluiproute van de sekte gedoogt. "Het is een paradijs vergeleken met andere Europese landen, waar de kerken heel veel belasting moeten betalen over elke donatie, en waar donaties niet kunnen worden afgetrokken," schrijft scientoloog Zwaan in interne stukken.
Scientology heeft echter nog meer om over te juichen: niet alleen de stichting Nabesa heeft de anbi-status gekregen, maar onder meer ook de stichting Narconon. Die stichting, gerund door scientologen, is eveneens ontsproten aan het gedachtegoed van de 'schrijver en humanitair L. Ron Hubbard'.
Narconon presenteert zich als een afkickcentrum voor verslaafden in de brede zin des woords, maar geldt al jaren als fuik voor de Scientology Kerk. Verslaafden worden er er is al veel over gepubliceerd volgepropt met vitaminepillen, ze worden naar de sauna gestuurd, en ze moeten er, onder meer, tegen een asbak praten.
De stichting Nederlands Comitť voor de Rechten van de Mens (NCRM) in de Van Ostadestraat in Amsterdam heeft ook de anbi-status. In het bestuur van de stichting zaten in het verleden scientologen als Patrick Peperstraete en Julia Rijnvis, lang officiŽle woordvoerster van Scientology in Nederland.
De NCRM is de Nederlandse pendant van de Amerikaanse Citizens Commission on Human Rights (CCHR), een Scientologydochter die tot taak heeft de officiŽle psychiatrie in diskrediet te brengen. Scientologyoprichter Hubbard, die ervan overtuigd was dat al het geestelijk leed van de mensheid is terug te voeren op het wangedrag zeventig miljoen jaar geleden van de tiran Xenu, zag de officiŽle psychiatrie altijd als ernstige concurrentie voor zijn pseudoreligie. In Nederland is het comitť nauwelijks actief, in de VS zijn in het verleden uitgebreide lastercampagnes gevoerd.
En ten slotte heeft ook de stichting De Weg naar het Geluk in Haarlem de anbi-status. In het bestuur zitten Ella van Loon, die wordt beschouwd als een mecenas van Scientology, en opnieuw tandarts Beekmans. Ook van deze stichting is het doel de verspreiding van het woord van Hubbard. Er kunnen exemplaren worden besteld van De weg naar het geluk, de vertaling van The way to happiness van de 'menswetenschapper' Hubbard; bij Scientology is dat een bijbel, inclusief geboden.
Alle publiciteit over de anbi-status van de stichting Nabesa wordt door Scientology overigens gepareerd volgens het vaste protocol van de sekte. Zo spreekt scientoloog Jeelof, bestuurslid van Nabesa, op internet van 'zwarte propaganda': Scientology, redeneert Jeelof, is tťgen drugs, en dus kan het bijna niet anders dan dat Het Parool door drugshandelaren wordt gefinancierd.
Scientology Geld voor nieuw onderkomen komt via fiscale sluiproute; de 'kerk' heeft daarvoor verscheidene stichtingen paraat
'Waarom zouden de neveninstellingen wťl een goed doel dienen?'Copyright Het Parool

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3226072/2012/03/16/Kamervragen-over-dekmantels-van-Scientology.dhtml
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Scam of Scientology forum index -> Algemene dicussies Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group