De Sea Organisatie, of Sea Org, is een belangrijk onderdeel van Scientology en is in feite hun religieuze orde. De naar schatting 5000 leden runnen de regionale hoofdkantoren van Scientology in de VS, Engeland, Denemarken, Australië en de Nederlandse Antillen.

Interne promotie benadrukt dat het leven in de Sea Org zwaar is, met lange werkdagen en vrijwel geen loon. Inmiddels hebben vele tientallen ex-leden zich uitgesproken over hun ervaringen. Daaruit komt een beeld naar voren van een destructieve sekte waarin structureel en zwaar misbruik plaatsvindt.

Misbruik in de Sea Org

Interne promotie voor de Sea Org
Deze foto's spreken boekdelen over de zware omstandigheden in de Sea Org. Ondanks het lage salaris van ongeveer € 120 per maand, beloven toetreders de komende miljard jaar in toekomstige reïncarnaties te zullen terugkeren. (volledige poster)

RPF Strafkampen
Deze uiterst kritische publicatie van de Duitse overheid bespreekt de slechte leefomstandigheden in de RPF, waar Sea Org vrijwilligers vaak jarenlang worden opgesloten.

Gedwongen abortussen
Onder meer Laure DeCrescenzo, Astra Woodcraft, Sunny Pereira, Claire Headley, Natalie Hagemo, Carmel Underwood en Janette Lang hebben verklaard onder extreme druk te zijn gezet om abortus te plegen.

Int Base

De hekken van de basis in de Amerikaanse staat Florida. Int Base verlaten kan via een langdurige periode van dwangarbeid, zoals Jeff Hawkins deed, of door een ontsnapping zoals Marc Headley en Stefan en Tanja Castle deden.

Fysieke en mentale mishandeling
Tientallen ex-leden hebben verklaard dat David Miscavige zich schuldig maakt aan fysieke mishandeling en sadistische strafmaatregelen.
Going Clear
In de documentaire 'Going Clear' van Oscarwinnaar Alex Gibney (te zien via NPO Plus), gebaseerd op de gelijknamige bestseller 'Going Clear' Pulitzerprijs-winnaar Lawrence Wright speelt the Hole een belangrijke rol.
FBI

In 2010 staat de FBI op het punt om de gevangenen in the Hole (het betreffende gebouw is afgebeeld) te bevrijden, maar besluit de actie af te blazen. Het is niet bekend dit gebeurde door politieke invloed van Scientology of om een Jonestown-achtig scenario te voorkomen.

Opsluiting

Ieder Sea Org-lid loopt een groot risico op een zeker moment naar de Rehabilitation Project Force gestuurd te worden. Volgens Scientology is dit een vrijwillig en kortdurend programma, bedoeld voor rehabilitatie van leden die tot inkeer willen komen na een misstap. In de praktijk gaat het echter om strafkampen waar Sea Org leden soms jarenlang opgesloten worden.

Gedwongen abortussen

Een ander probleem ontstaat doordat Sea Org leden door hun lange werkdagen niet goed voor kinderen kunnen zorgen. Het is hen daarom niet toegestaan om voor kinderen jonger dan 6 jaar te zorgen. Dit leidde met enige regelmaat tot gedwongen abortussen, iets wat door media-aandacht in 2009 momenteel minder lijkt te gebeuren.

Mishandeling

Nog zwaarder is de situatie voor de enkele honderden Sea Org-leden die leven en werken op Int Base, of Internationale Basis. Dit is het wereldwijde hoofdkantoor van Scientology en de thuisbasis van David Miscavige, het hoofd van Scientology. Enkele tientallen ex-leden hebben verklaard dat hij medewerkers fysiek en mentaal mishandeld. Ook houdt hij tientallen leden opgesloten in een gevangenis op Int Base, ook wel The Hole wordt genaamd. Alhoewel het misbruik goed gedocumenteerd is, werd in 2010 een FBI onderzoek gestaakt.

Kinderarbeid

Het meest schokkende probleem in de Sea Org is echter kinderarbeid. L Ron Hubbard, de oprichter van Scientology, stelde in 1968 beleidsstukken op die kinderarbeid oplegt aan kinderen van Sea Org leden ouder dan zes jaar. Tot op de dag van vandaag vindt dit in relatieve openheid plaats - het wordt zelfs zo goed als aangekondigd op hun eigen website. Het gaat hierbij om enkele tientallen nieuwe kindarbeiders per jaar, en is dus relatief incidenteel. Volgens ex-leden gaat het in Nederland om een tiental kinderen in de afgelopen decennia, waarbij details niet bekend zijn. Wereldwijd zijn er echter tal van goed gedocumenteerde gevallen bekend, zoals blijkt uit onderstaande slideshow.

Rambam 2015
In mei 2015 wordt een undercover journaliste van het programma Rambam gekoppeld aan een elfjarig kind tijdens een therapeutische sessie. Het kind wordt duidelijk opgevoed als toekomstig medewerker van Scientology en was bij de opnames een heel weekend in touw. Kinderarbeid volgens de Nederlandse wet.
Spaanse uitzending 2008
Ook in dit Spaans programma uit 2008 krijgt een undercover journalist training van een kind. Het kind van een jaar of zeven is iedere werkdag in de kerk en gaat niet naar school.
Blind Geloof
Jenna Miscavige is een nicht van de huidige leider van Scientology. Ze verricht vanaf haar zevende zwaar fysiek werk en schreef het boek 'Blind Geloof' over haar ervaringen.
Daniel Montalvo, Equador/VS
Tekent in 1997 als 6 jarige een arbeidscontract om toe te treden tot de Sea Org en werkt er vanaf zijn twaalfde voltijds. Hij spande na zijn ontsnapping een rechtzaak aan, maar besloot weer terug naar de Sea Org te gaan.
Naam onbekend, Canada
De Canadese Scientologykerk stuurt in 2004 een arbeidscontract van de Sea Org naar de Amerkaanse Immigratiedienst dat is getekend door 6-jarig kind en bevestigt de authenticiteit ervan.
Shelley Ballantyne, UK
Werkt vanaf haar zevende in de Cadet Org. In deze Dickensiaanse kostscholen krijgen kinderen, naast hun zevendaagse werkweek, nog wel onderwijs. Tussen hun twaalfde en vijftiende worden ze geacht volledig toe te treden tot de Sea Org.
Astra Woodcraft, USA
Werkt vanaf haar zevende in de Cadet Org en vanaf haar 14e full time in de Sea Org, waar ze als 15-jarige bij mannen van middelbare leeftijd de biecht afneemt over hun masturbatiegewoontes.
Alexander Jentzsch, US
is de zoon van de president van Scientology, Heber Jentzsch. Hij werkt vanaf zijn achtste in de Sea Org. Als hij in juli 2012 op 27-jarige leeftijd sterft wordt zijn inmiddels uitgetreden moeder de toegang tot zijn herdenkingsdienst geweigerd.
Shane Kelsey, Australië
Tekent in 1999 op 8-jarige leeftijd zijn Sea Org contract en wordt als 16-jarige naar een RPF strafkamp gestuurd.
John Lindstein, VS
Werd in 1990 als 8-jarige te werk gesteld. In zijn rechtzaak is inmiddels geschikt.
Laura DeCrescenzo, VS
werkt vanaf haar negende voltijds voor de sekte en treedt als 12-jarige toe tot de Sea Org. Ze ontsnapt door doelbewust een mislukte zelfmoordpoging te doen.
Diverse gevallen, Australië
In 2009 neemt een actualiteitenrubriek met een verborgen camera opnames van een achttal kinderen vanaf 12 jaar die werkzaam zijn in de lokale vestiging.
David Miscavige, VS
Volgens de biografie van de huidige leider van Scientology op de website van de kerk, is hij "het 12-jarige wonderkind dat diende als de jongste professionele auditor in Saint Hills beroemde Hubbard Begeleidings Centrum in Engeland".
Jason Barclay, VS
Tekent naar eigen zeggen zijn contact als 4-jarige, treedt toe op zijn dertiende, ontsnapt na een paar maanden, keert later als volwassene terug en ontsnapt wederom in augustus 2012.
Vivien Krogmann-Lutz, Duitsland
Krijgt in 2002 na een rechtzaak een schadevergoeding van haar ouders omdat zij haar op 13-jarige te werk stelden in Engeland.
Diverse gevallen, Engeland
Deze foto's van 13- en 14-jarige kinderen die voor de Engelse Sea Org werken, werden door Das Bild in 2002 gepubliceerd. Het originele artikel is niet meer op internet beschikbaar.
Fiona en Jordan Anderson, Australië
Fiona Anderson wordt op 14-jarige leeftijd gerecruteerd. Haar zus Jordan wordt in 2006 als 15-jarige gedwongen 72 uur lang door te werken en 's-nachts vuilcontainers schoon te maken. De arbeidsinspectie gaf hier een opvallend mild oordeel over.
Derek Bloch, VS
Derek Bloch treedt als 15-jarige onder zware druk toe tot de Sea Org. Drie jaar later wordt hij ontslagen als bekend wordt dat hij homo is. Zijn ouders, broer en zus verbreken daarop alle contact met hem.
Sheila Huber, Australië
bemant als 16-jarige in haar eentje een kinderopvang met 30 baby's en peuters van Scientologen.
Kenny Davies, US
In dit artikel over Astra Woodcraft (die al eerder voorbij kwam) wordt ook een huidig lid van Scientology geportetteerd: Kenny Davies (midden op de foto). Hij trad naar eigen zeggen op zijn tiende toe tot de Sea Org. Ook erkent Scientology in het artikel dat ongeveer 10% van hun Sea Org leden minderjarig is.
Denny Chang, VS
In intern promotiemateriaal uit 2011 vertelt Denny Chang trots hoe hij met 18 jaar al meerdere jaren ervaring heeft.
Sebastien Kunzli, Onbekend/VS
Werkt volgens intern promotiemateriaal uit 2012 vanaf zijn 15e voor de Sea Org.
Flag Order 485
L Ron Hubbard, de oprichter van Scientology, stelt het in 1968 duidelijk: "Kinderen [..] werken [..] net als iedere ander Sea Org staflid".
Flag Order 779
Hij bepaalde daarbij dat spelen niet nodig is: "Ze zijn meer dan bereid om hun werk te doen en dat zullen ze ook doen, als ze de kans krijgen".
Flag Order 780
Het beleid geldt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Intern rapport, maart 1981
In dit ronduit schokkend intern rapport bevestigt Scientology dat kinderarbeid in erbarmelijke omstandigheden plaatsvindt in Los Angeles. De voorgestelde oplossing: meer kinderarbeid.
De laatste generatie kindslaven
Terwijl overheden werkeloos toezien, gaat de uitbuiting door. Deze beelden van kinderen die met bussen naar hun werkplek worden getransporteerd, zijn in April 2012 in Clearwater gemaakt (vanaf 6:18).